Jan Woldring, het leven van een bijzondere kunstenaar.
(Ellerhuizen/Noordwolde, 10 mei 1913 – Groningen, 26 mei 2006)


Jan Woldring werd 100 jaar geleden geboren in Ellerhuizen, een buurtschap tussen Bedum en Zuidwolde in de provincie Groningen. Hij was de jongste van drie kinderen en groeide op in een familiebedrijf: een korenmolen, een bakkerij en later een café. Er moest –ook door de kinderen- hard gewerkt worden.
Jan was voorbestemd om ook bakker te worden, net als alle mannelijke leden van de familie. Zelf voelde hij daar niets voor. Hij tekende heel graag op school en bleef in het speelkwartier liever binnen om te tekenen. Hij wilde ook het liefst een opleiding volgen, maar daar dacht de familie heel anders over: ‘Daarmee kun je geen brood verdienen!’  Als veertienjarige jongen werd hij knechtje bij een bakker in Uithuizen. Als hij zondags thuis kwam, bleef hij zeuren: hij wilde geen bakker worden!  Uiteindelijk, na twee jaar, mocht hij naar de ambachtschool om de opleiding tot huisschilder te volgen. Daar kwam ook tekenen bij te pas. Als zestienjarige kwam hij ‘van de hel in de hemel’. Zo heeft hij dat ervaren.
Hij was zeer gemotiveerd en leerde vele technieken en materialen kennen. Hij stak met kop en schouders boven zijn medeleerlingen uit . Daarom gaf men hem de kans om, via een korte bijscholingscursus, door te gaan naar de kunstnijverheidsschool, nu  ‘Academie Minerva’ en volgde daar de grafische vakken. Hij droeg bij aan de studiekosten door  ‘s avonds bij carrosseriebedrijf Bulthuis in Noordwolde  te werken, waar hij belettering op auto’s schilderde.
Na het behalen van zijn einddiploma kreeg hij in 1936 (ondanks de crisis) een baan bij een reclame- en verpakkingsdrukkerij in Vlaardingen.

Na 6 jaar in Vlaardingen vertrok Jan naar Amsterdam, waar hij ging werken bij het reclamebureau van Joop Geesink. Daar werkte hij aan reclame-poppenfilms. Joop Geesink werkte samen met Marten Toonder in die oorlogsjaren, waar hij zijn toekomstige vrouw, Corrie Hazendonk, een tekenares, leerde kennen. Hij trouwde in 1946 met haar. Ze kregen drie kinderen.

In 1944  lag al het werk bij Geesink en Toonder stil door de oorlog. Maar na de oorlog keerde Jan niet terug. Hij ging freelance werken voor diverse reclamebureaus in Amsterdam.
In 1951 verhuisde hij met zijn gezin naar Muiderberg, waar hij in zijn atelier thuis werkte. Later ging hij weer in vaste dienst bij reclamebureau ‘Hou Maet’. Later werkte hij - tot zijn pensionering-  bij reclamebureau ‘Moussault’ in Amsterdam.

Gedurende zijn hele leven heeft hij naast het reclametekenen een enorme hoeveelheid aquarellen en tekeningen gemaakt. In vakanties werden sporadisch foto’s gemaakt, maar werden alle mooie plekjes in ontelbare tekeningen  vastgelegd. Van Amsterdam en Muiderberg en omgeving heeft hij prachtige aquarellen gemaakt. Behalve de vele aquarellen en potlood- en pentekeningen heeft hij veel driedimensionaal werk gemaakt. Het klompenmuseum te Eelde beheert zijn verzameling van grappig bewerkte klompen zoals een gaper, een boer, een clown, een kind in kinderstoel en nog veel meer.
Ook maakte hij van allerlei afvalhout , van potscherven, van oud ijzer zowel abstracte als concrete voorstellingen.
In 1978, na zijn pensionering,  verhuisden Jan en Corrie naar het Groningse Eenrum, waar hij zich nu helemaal aan zijn liefhebberijen kon wijden. In deze periode heeft hij het Gronings landschap tijdens fietstochten op veelzijdige wijze vastgelegd. Maar ook heeft hij van alle voorwerpen die hij vond, en verzameld  had, stillevens geschilderd.  Hij heeft veel van zijn tijd gewijd aan het tekenen van schimpnamen. Eerst alleen van Groningse schimpnamen, later ook van de andere provincies. Deze tekeningen zijn verschenen in de boekjes waarvan Dirk van der Heide de teksten schreef. Ze zijn nu eigendom van het openluchtmuseum in Warffum. Een aantal van die schimpnamen heeft hij ook in hout uitgevoerd.

Jan Woldring was een bescheiden mens. Hij ondernam tijdens zijn leven niets om meer bekendheid te krijgen. Maar hij was te talentvol om zijn werk niet aan iedereen te tonen. Door middel van deze website wordt een beeld geschetst van zijn veelzijdigheid.

UA-40828708-1